TaxusTopper

  • 3 MAANDEN AANGROEIGARANTIE
  • EIGEN KWEKERIJ MET MEER DAN 100.000 TAXUSSEN
  • BEZORGEN €49,95 EN BOVEN DE €500,- GRATIS

Taxus planten service

Zelf uw taxussen planten?


Gaat u zelf aan de slag met het planten van de taxus, dan voorzien we u graag van een duidelijke handleiding en handige Tips & Trucs. Onderstaand vind u een antwoord op de meest gestelde vragen op het gebied van ‘Taxus planten’ en vind u handige tips, trucs en een handig stappenplan!


Wanneer kan ik mijn Taxus planten?

Het seizoen voor het planten van de taxus betreft de periode van eind september / begin oktober tot eind maart / begin april. Dit is dus een flink ruime periode! Het belangrijkste is het dat het bij het planten van de taxus in ieder geval niet vriest en op korte termijn ook niet meer zal gaan vriezen. Daarnaast is zeker direct na het planten van de taxus belangrijk om de grond vochtig te houden (maar niet te nat!). 

Waar moet ik mijn taxus planten?

Uiteraard moet u om te beginnen de plek kiezen waar de Taxus uiteindelijk geplaatst gaat worden. In het geval van een taxushaag is er vaak weinig te kiezen met betrekking tot de positie. Dit is dan ook een van de redenen dat de Taxus zo’n populaire haagplant is; de Taxus heeft weinig voorwaarden! 

In principe kan de taxus overal gedijen, zowel in de zon als in de schaduw en zowel in kleigrond als in zanderige grond. Als u kunt kiezen adviseren wij de Taxus te plaatsen in de (volle) zon of in de halfschaduw. Daarnaast is het belangrijk dat de grond niet te nat is of te nat kan worden. Direct na het planten van de taxus is het belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar de grond moet niet langdurig nat blijven. Dit vergroot de kans op wortelrot. Let dus goed op een juiste afwatering bij veel regenval. 

Aangezien de taxus giftig is, moet deze niet geplant worden op plekken waar de kans groot is dat dieren ervan zullen eten.

Wat is de juiste plantafstand bij de Taxus?

Een van de meest gestelde vragen bij het planten van de Taxus is ‘wat is de juiste plantafstand?’. De plantafstand in het geval van een taxushaag is altijd afhankelijk van de specifieke behoeften, wensen en voorkeuren, maar vooral ook van de grootte (hoogte) van de Taxus die u wilt planten. Onderstaand vind u een overzicht van het aantal Taxussen per strekkende meter:

Een Taxus van 40/60 cm: 4,5 per strekkende meter
Een Taxus van 60/80 cm: 4 per strekkende meter
Een Taxus van 80/100 cm: 4 per strekkende meter
Een Taxus van 100/120: 3,5 per strekkende meter
Een Taxus van 120/140 3 per strekken meter
Een Taxus van 140/160 3 per strekkende meter
Een Taxus van 160/180/2,5 per strekkende meter 
Een Taxus van 180/200 2,5 per strekkende meter
Een Taxus van 200/225 2 per strekkende meter
Een Taxus van 225/250 2 per strekkende meter
Een Taxus van 250/275 2 per strekkende meter


Bovenstaande overzicht is gebaseerd op een taxushaag van 1 rij. Wanneer u een brede taxushaag wenst, adviseren wij om de Taxusplanten om en om te planten (2 rijen). 

Taxus planten stappenplan en handige Tips & Trucs.

LET OP: De Taxus Baccata planten worden door TaxusTopper geleverd met een gaasje om de kluit, verwijder deze niet! Poot de planten dus inclusief het gaasje, deze zal naar verloop van tijd organisch afbreken (door de grond worden opgenomen).  

1: Zorg voor losse grond. Het is van groot belang dat u de grond goed los maakt alvorens de Taxushaag geplant wordt. 

2: Graaf vervolgens een gleuf in de grond voor een taxushaag, of een gat in het geval van een enkele Taxus Baccata. In het geval van een enkele Taxus, adviseren wij een kuil die ongeveer tweemaal de omvang heeft van de kluit. In het geval van een taxushaag moet u er in ieder geval voor zorgen dat de gleuf minimaal 50 centimeter breed is. 

3: U kunt hierbij meteen voor een goede basis voeding zorgen. Voor het planten van de Taxus kunt u compost in de gleuf doen, eventueel vermengd met scherp zand. Op deze manier weet u zeker dat uw nieuwe taxushaag voldoende voeding krijgt!

4: Zorg er hierbij tevens voor dat de grond wel vochtig is, maar niet te nat. Een vochtige grond is belangrijk, maar de Taxus Baccata houdt niet van natte grond! Plant u de taxus in een droge periode, zorg dan dat u al wat water in de gleuf laat lopen.
 
5: In het geval van een taxushaag kunt u de Taxusplanten op de juiste afstand van elkaar naast de gleuf leggen. Bekijk hiervoor eerst bovenstaande informatie ‘Wat is de juiste plantafstand van de Taxus’. Vervolgens kunt u echt starten met het planten!

6: Let er goed op dat u de taxushaag niet te diep in de grond plant. Zorg ervoor dat het gaasje van de Taxus haagplanten net wel / net niet zichtbaar is.

7: In het geval van een taxushaag in een rechte rij, kunt u een touw langs de gleuf spannen zodat u zorgt voor een mooie strakke en rechte haag. Wilt u een extra dikke haag creëren? Plant de taxus dan om en om in 2 rijen. 

8: Vervolgens kunt u de gleuf weer met grond vullen. Zorg er hierbij voor dat de Taxus niet te diep wordt geplant (zie punt 6!).Zorg ervoor dat het gaasje van de plant net wel / net niet zichtbaar is. U kunt hierbij van te voren de grond mengen met onze bodemverbeteraar. Bekijk hier meer informatie over Taxus bemesten >>

9: Druk de grond vervolgens rustig aan. U kunt hierbij de grond voorzichtig aantrappen. Zorg er hierbij voor dat de grond vochtig is en/of blijft. 

10: Houdt de grond vochtig, zeker tijdens de eerste drie maanden na het planten, maar niet te nat! Verwijder tevens het onkruid periodiek. 

11: Bijsnoeien is belangrijk in het begin. Houdt er hierbij rekening mee dat het vooral bijsnoeien van de zijkanten betreft zodat de taxus mooi vol wordt en sterk vertakt. Moet de taxushaag nog in de hoogte groeien? Snoei de bovenkant dan pas wanneer de gewenste hoogte bereikt is! Bekijk hier meer informatie over Taxus snoeien >>

12: Van eind maart / begin april tot eind september / begin augustus kunt u de taxus haag extra bemesten.

© Copyright 2024 TaxusTopper -
Beoordeeld met een 9,4 uit 299 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »