https://www.taxustopper.nl/blogs/taxus/taxus-water-geven/

  • 3 MAANDEN AANGROEIGARANTIE
  • EIGEN KWEKERIJ MET MEER DAN 100.000 TAXUSSEN
  • BEZORGEN €49,95 EN BOVEN DE €500,- GRATIS

Taxus water geven, hoe en wanneer?

Taxus water geven, hoe en wanneer?

Onze kwekerijmedewerkers zijn specialisten op het gebied van het kweken van Taxus baccata. Al meer dan 30 jaar kweken wij taxus. Deze taxusplanten leveren wij sinds enkele jaren ook direct aan consumenten, zonder tussenkomst van handelen, tuincentra of hoveniers.

Het online bestellen van taxus op onze webshop is zeer eenvoudig. Met onze duidelijke plantinstructie, kan iedereen een prachtige haag planten. Een nieuwe haag heeft echter wel één duidelijke behoefte: voldoende water.

 

Iedere plant heeft behoefte aan voldoende water, om te kunnen overleven én om te kunnen groeien. Helaas houdt moeder natuur de behoeften van haar verschillende planten niet altijd in het oog. Af en toe zullen we moeder natuur daarom een handje moeten helpen. Dit betekent dat u een nieuwe taxushaag, taxus bol of taxus bonsai moet voorzien van voldoende water.

Vooral als de planten in de lente gepoot worden, is het ondersteunen in de waterbehoefte erg belangrijk. In de lente gaat een plant groeien, maar de wortels moeten zich na het aanplanten nog verder ontwikkelen.

Tijdens warme en droge periodes hebben oudere taxusplanten ook nog uw hulp nodig. Tijdens deze periodes verdampen de planten veel water, maar in de bodem zit slechts weinig water. Hierdoor kunnen de planten te weinig water uit de grond opnemen.

 

Voldoende water voor taxus

Tijdens warme en droge periodes, is het niet voldoende om een Taxus baccata elke dag een klein beetje water te geven. Op deze manier bereikt het water namelijk nooit de diepere wortels, terwijl dit juist belangrijk is. Het is beter om af en toe veel water te geven. Hierdoor worden namelijk ook de dieper gelegen wortels nat. Dit zorgt ervoor dat een plant voldoende water op kan nemen, maar het zorgt er ook voor dat overtollig water de tijd krijgt om te verdampen. Dit laatste is belangrijk, omdat een taxus niet houdt van langdurig natte wortels.

Welke hoeveelheid water een taxus precies kan gebruiken, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de buitentemperatuur, de mate van luchtvochtigheid, het aantal uren dat de zon schijnt, maar uiteraard ook de plantgrootte. Een exact getal is daarom niet te geven.

In de herfst, winter en vroege lente is water geven meestal niet nodig. Houd voor het bewateren van uw taxusplanten in de lente een maximum van twee maal per week aan. Wilt u zeker weten dat u uw planten de juiste hoeveelheid water geeft? Controleer dan eens voor de geplande bewatering of de grond zo'n 20 centimeter onder het oppervlak daadwerkelijk droog of nog vochtig is. Is deze diepere grond droog? Dan heeft de plant water nodig. Is deze diepere grond nog vochtig? Dan heeft de plant nog even voldoende water. 

 

 

Waarmee geef ik een taxus water?

Een taxus kan op verschillende manieren water gegeven worden. Het watergeven met behulp van een druppelslang lijkt steeds populairder te worden. Deze manier van bewateren willen wij voor taxus echter sterk afraden. Een druppelslang wordt vaak meerdere keren per week voor uren achter elkaar aangezet. Hierdoor komt er plaatselijk erg veel water uit de slang, de bodem heeft hierdoor niet meer voldoende tijd om goed op te drogen. Het gevolg is dat taxusplanten vaak verdrinken wanneer ze bewaterd zijn met een druppelslang, simpelweg omdat ze plaatselijk te veel water gekregen hebben.

Het watergeven met een gieter is een prima manier. Wanneer een haag veel planten bevat, moet een gieter echter zeer vaak bijgevuld worden, om voldoende water te kunnen geven. Een grote taxusplant kan namelijk wel een hele gieter water gebruiken.

Het is ook mogelijk om water te geven met behulp van een sproeier. Bijvoorbeeld een tiksproeier (rondgaande sproeier) of een zwenksproeier (waaier). Een nadeel van het bewateren met een sproeier, is dat er heel veel water gebruikt moet worden, voordat de kluiten van de planten voldoende nat geworden zijn.

Veruit de beste manier om taxus water te geven, is het gebruiken van een waterslang. Met de tuinslang sproeit u aan de bovenkant van de plant tegen de stam aan. Hierdoor loopt het water via de stam precies naar het midden van de kluit. De slang vijf minuten bij 1 plant houden is niet zinvol, omdat de kluit niet zo snel zo veel water op kan nemen. Door met de slang een aantal keer heen en weer langs de haag te lopen en de slang telkens even bij iedere plant te houden, kan de kluit een optimale hoeveelheid water opnemen. 

 

Dankzij onze duidelijk plantinstructie, kan iedereen eenvoudig een taxushaag planten. Het aanplanten is pas compleet, nadat de nieuwe haag water gekregen heeft. Wanneer uw nieuwe taxusplanten voldoende water gekregen hebben, is het tijd om te genieten van een prachtige nieuwe haag! Uw nieuwe haag blijft er prachtig bij staan als u de taxus voldoende laat drinken, maar geen natte voeten geeft. Geef hiervoor in warme en droge periodes uw planten af en toe een flinke hoeveelheid water.

© Copyright 2024 TaxusTopper
Beoordeeld met een 9,4 uit 299 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »